A gipszkarton szerelése

gipszkarton szerelése A gipszkarton szerelése nem tartozik a legbonyolultabb feladatok közé, mindazonáltal számos hibalehetőséget rejt magában. A gipszkarton rögzítése általában profilokkal és csavarokkal történik. Ez a szerelési mód a leggyorsabb és a legegyszerűbb. A gipszkartonlapokat szerelhetjük fa lécekre is, de ennek a megoldásnak a hátránya a fa esetleges vetemedése. Ebben az esetben akár meg is repedhet a gipszkarton, aminek a javítása plusz bosszúság.

A gipszkarton szereléséhez speciális úgynevezett gyorsépítő csavarokkal végezzük, ezak a csavarok gipszkarton szereléshez lettek kitalálva így megéri őket alkalmazni. A csavarok mellett fontosak a különböző profilok amelyekkel rögzíteni tudjuk a gipszkarton lapokat. A gipszkarton profilokról bővebben.

Fontos figylmet fordítani a gipszkartonok szerelésének időpontjára. Ennek új épületek építésénél van nagy jelentősége. A giszkartonok elhelyezését csak azután kezdjük meg, miután a főfalak megfelelően kiszáradtak és a nyílászárók bekerültek. Ellenkező esetben a gipszkartont túlzott páratartalom érheti ami kedvezőtlenül befolyásolja a minőségét.


gipszkarton szereléseA gipszkartonok szerelésénél fontos, hogy a lapokat megfelelően eltoljuk a szerelésnél. Nem szabad, hogy a gipszkarton lapok négy sarka egy pontba essen. Ez nagymértékben meggyengíti a gipszkarton lapokat, és a hézagolás is nagy eséllyel el fog repedni. A mellékelt ábra szerint előre terezzük meg a gipszkarton lapok szerelését.

A gipszkarton szerelésnél gyakran elkövetett hiba még a csavarok nem megfelelő mélységű becsavarása. Ha nem csavarjuk be eléggé a csavart, akkor a feje ki fog lógni a gipszkartonból így nem kapunk tökéletesen egyenes falat. A másik hiba, ha túlcsavarjuk a csavart, mert ebben az esetben átszakítjuk a gipszkarton külső (karton) rétegét, így a csavar nem fogja megfelelően rögzíteni a lapot.

Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni a gipszkarton szerelésekor, de ezek mellett számos olyan dolog van még amellyel számolni kell a gipszkarton szerelésekor. Ilyenek a gipszkarton profilik, és csavarok és ezek árai.