Gipszkarton álmennyezet

gipszkarton álmennyezet A gipszkarton álmenyezetekkel gyorsan, esztétikusan és tisztán takarhatjuk el a kilátszó födémet. Az így elékszített álmennyezetekbe hő és hangszigetelő anyagok építhetők be, valamint különboző gépészeti egységek is helyet kaphatnak a vezetékezésükkel együtt. Két különböző megoldás létezik, a bonyolultabb esetben le kell függeszteni a gipszkarton álmenyezetet, ekkor van lehetőség gépészeri elemek beépítésére. Ha csak burkolni kell a födémet, akkor fixen - a legegyszerűbb módon - rögzíthetjük a gipszkarton lapokat.

A gipszkarton álmennyezet készítés lépései

Elsőként a falakon kell bejelölnünk a gipszkarton álmenyezet helyét, mérjük fel a kívánt magasságot minden falra két helyen (lehetőleg közel a sarkokhoz) és zsínór vagy egy hosszú egyenes léc segítségével rajzoljuk fel az álmennyezet körvonalát.

Ezek után a rögzítő profilok felszerelése következik, a profilok rögíztésénél figyeljük a rögzítési pontok közötti távolságra. Ez a távolság maximum 60-80 cm legyen! A sarkoknál kezdjük a rögzítést, nagyjából 15 cm-re a saroktól.

Harmadik lépésként a függesztési pontok helyét kell meghatároznunk és a függesztő elemeket kell elhelyeznünk. A függesztési pontok távolsága hosszirányban maximum 90 cm legyen, míg keresztirányban nagyjából 40 cm. Így egy meglehetősen sűrű tartóhálót kapunk amelyre biztonságosan rögzíthető a gipszkarton álmenyezet. A felfüggesztéseket legalább 2 facsavarral, vagy beütőékekkel szereljük.


függesztett gipszkarton álmennyezet tartószerkezeteNegyedik lépésként a direkt függesztőkhöz csavarozzuk a CD profilokat, a profilokat keresztirányban szereljük a gipszkarton lapokhoz képest, és figyeljük, hogy a csatlakozási pontok, megfelelően el legyenek tolva az egymás melleti CD profilok esetében.

Ezután a gipszkarton lapokat maximum 15 cm-ként, a felszerelt profilokhoz rögzítjük, gyorsépítő csavarok segítségével. Ezzel szinte kész is a gipszkarton álmenyezet.

Nincs más hátra, mint elvégezni a hézagolást. Ezzel megszüntejük a gipszkartonok közötti réseket, valamint gletteléssel eltüntetjük a rögzítőcsavarok fejét.

gipszkarton álmennyezet beépített világítássalAz így elkészített álmennyezetre nyugodtan szerelhetünk karnist vagy különboző világító testeket is! Ha szeretnénk beépített világítást szerelni a gipszkarton álmennyezetbe, akkor még a felszerelés előtt tervezzük meg a helyét, és nem feledjük elhelyezni a szükséges kábeleket!